0705-989540 ✔ 0769-344461 dags@bytatak.nu
Hur skriver vi avtal?
Hur skriver vi avtal?

När vi har kommit överens om detaljerna dvs vad som ingår i uppdraget och vilket pris som ska betalas för det så skickar jag över ett avtal som ska undertecknas. Det är hantverkarformuläret som är standard mellan företag och konsument. Affärer mellan företag och privatpersoner regleras i konsumentköplagen.
Titta på hantverkarformuläret här
Förskottsbetalning?
En del ska betalas på startdagen till vårt Bank-giro. Vi har inte tid eller möjlighet att jaga inbetalningar och vi minskar vår risk genom detta. Innan pengarna har hunnit fram till oss har vi kommit halvägs igenom ditt takprojekt, takbyte eller renovering.
ROT-avdrag

När sedan projektet avslutas får du en slutfaktura med avdrag för ROT-pengarna. Tänk på att du ska vara registrerad fastighetsägare (det räcker inte att vara gift med fastighetsägaren), du måste också betala skatt i Sverige för att vara berättigad till ROT-avdrag.
När behövs bygglov?
Inom detaljplanerat område krävs bygglov för att:
”Byta färg, fasadmaterial eller taktäckningsmaterial på en byggnad samt göra förändringar av byggnader som väsentligt påverkar dess yttre utseende såsom byte av fönster eller att bygga en takkupa.”
Det innebär att om du vill byta från svarta till röda takpannor, eller från tegelpannor till betongpannor, eller från matta till glansiga takpannor, eller ta bort eternit och istället lägga papp eller plåt behöver du förmodligen söka bygglov.
Hör vad som gäller i just din kommun. Det är du fastighetsägare/byggherre som är ansvarig för detta.
ROT-avdrag
Om du betalar skatt i Sverige kan du få halva arbetskostnaden betald via ROT-avdraget. Du kan max få 50.000sek per ägare och år. För att kunna få ut ROT-avdraget på två personer i ett hushåll måste bägge vara registrerade ägare av huset eller sommarstugan. Att ni är gifta räcker tyvärr inte.
Du måste också betala minst så mycket i skatt som du vill ha ut i ROT-avdrag. Hämtar jag hem mer ROT-avdrag än vad du har rätt till får du restskatt året därpå.
När jag sänder dig en faktura, drar jag av ROT-avdraget direkt och sedan ansöker jag om dessa pengar hos skatteverket. Du får ett meddelade om detta hem i brevlådan och det står sedan förtryckt på din inkomstdeklarationsblankett.
Jag måste fått din betalning innan jag kan hämta hem ROT-pengarna från skatteverket.
Dags att byta tak?
När är det dags att byta tak?
Svar: En tumregel är att betongpannor bör bytas efter ca 30 år, tegelpannor efter ca 40 år, vilket innebär att det är akut för alla 60-talshus med betongpannor och aktuellt för de med 70-talshus. Även vissa tidiga 80-talshus byter vi idag. Detta är en tickande bomb. Även om takpannorna ser bra ut är ofta underlagspappen, som är själva tätskiktet, och läkten slut och du riskerar läckage.
Inspektera din vind ofta, gärna 4-6ggr per år. Titta efter färgförändringar och mögel (vitt eller svart). Har du ordentlig ventilation?
Är du osäker på om det är dags att byta taket kan du ringa oss, så kommer vi ut och tittar och ger vår åsikt och eventuellt ett prisförslag.
Vi funderar på att sälja huset. Höjer det värdet om vi byter taket innan försäljningen?

Svar: Det korta svaret är: Ja.
Tänk så här. Om du som köpare har att välja mellan två likvärdiga hus, där det ena har ett nytt tak och det andra har ett tak som behöver renoveras. Vilket skulle du välja? Det handlar också om ROT-budgeten. Om ni har bytt tak kan köparen använda sina ROT-pengar till andra ändamål. Jag tror det är bättre att byta taket innan försäljningen, annars slår besiktiningsmannen ner på taket direkt och det kan skrämma potentiella köpare.
Utan ett bra tak är ditt hus inte något värt!
Eternit?
Jag har eternit på mitt tak idag. Hur gör man med det??

Svar: Eternit innehåller asbest och det finns speciella regler för hur man hanterar detta. Alla som jobbar med asbest måste ha genomgått en speciell utbildning för detta och inneha en licens. Vi har detta. Det innebär att vi kan erbjuda en helhetslösning som är smidig och prisvärd för kunderna.
Ett billigare sätt är att du själv tar hand om eterniten. Plockar ner den och transporterar den till återvinningen. Det är fullt tillåtet att ta hand om sin egen eternit utomhus.
Kan man montera takpannor ovanpå eterniten?
Svar: Nej, det gör vi inte. Eterniten måste bort för att kunna lägga takpannor.
Behålla de gamla takpannorna
Jag vill byta underlagspappen och läkten, men behålla takpannorna. Är det möjligt?
Svar: Ja, det går bra. Vi kan försiktigt plocka ner dina befintliga takpannor, tvätta dem för hand på marken, och återmontera dem efter att ha lagt ny takpapp och läkt. Nackdelen med detta är att det faktiskt kan bli dyrare än att lägga nya takpannor. Hanteringen av takpannorna är tidskrävande. Det är såklart helt beroende på vilken sorts tegelpanna du har idag och vad du skulle kunna tänka dig att byta ut den mot.
Gamla gedigna tegelpannor kan hålla i många år. Ingen vet riktigt hur länge. När vi behöver köpa extra tegelpannor till ditt tak letar vi hos TÅRAB i Kyrkheddinge. Där finns de flesta kända tegelpannor att få tag på.
Låt oss komma ut och titta och ta en diskussion om hur vi lättast löser ditt takproblem.
Byta enbart takpannorna?
Jag vill byta takpannorna, men underlagspappen ser ut att vara i bra skick. Kan man byta enbart takpannorna?
Svar: Det är inget jag rekommenderar. Har taket några decenier på sig, är det dags att byta såväl takpappen som bär- och ströläkt. Dessutom är det inte säkert att den gamla läkten passar dina nya takpannor.
Med ROT-avdraget blir det inte så dyrt totalt. Fråga efter offert från oss.
Tegel- eller betongpannor?
Ska man välja tegel- eller betongpannor?

Svar: Det är egentligen en smaksak.
Tegelpannor kan ge en äldre look, håller längre (uppemot 40 år, ibland längre) och kostar lite mer, både i inköp och det tar lite längre tid att lägga dem, därför blir arbetskostnaden högre. De som vill ha tegelpannor är de som ser taket som en del i helheten och tycker att utseendet är viktigast. Det finns klassiska tegelröda och det finns de som är färgade, med eller utan glans.
Betongpannor har många olika utseenden, glans, färger och möjligheter. De har en kortare livslängd (ca 30 år) är billigare och kan ge en modernare look på ditt hus. De flesta väljer idag betongpannor av ekonomiska skäl.
Samma sak gäller med en- eller tvåkupiga takpannor. Utseendet, brukar vara helt avgörande i valet av en- eller tvåkupiga takpannor. De finns både i tegel och betong.
Titta på Benders eller Monier hemsidor för inspiration. Innan ni väljer takpanna bör ni besöka en bygghandel och se takpannorna i riktigt dagsljus.
Läs även på Byggahus.se om olika slags taktäckning
Vem är byggherre?
Ordet ”Byggherre” används ibland felaktigt om byggaren som utför ett jobb åt en kund. Det är kunden/fastighetsägaren som är Byggherre!
”Byggherre kallas den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnadsarbete”.

Byggherren har ett stort ansvar mot myndigheter att saker blir rätt gjorda. Välj en seriös byggare. Ta referenser. Var aktiv i byggprocessen!
Byta underlagspappen och läkten, men behålla takpannorna?
Svar: Ja, det går bra. Vi plockar då försiktigt ner dina befintliga takpannor och återmonterar dem efter att ha lagt ny takpapp och läkt. Nackdelen med detta är att det faktiskt blir dyrare än att lägga nya takpannor. Hanteringen av takpannorna är mycket tidskrävande och i hanteringen går 10-30% av takpannorna sönder och måste ersättas.
Kan man byta enbart takpannorna?
Svar: Det är inget jag rekommenderar. Har taket några decenier på sig, är det dags att byta såväl takpappen som bär- och ströläkt. Med ROT-avdraget blir det inte så dyrt totalt.
Tegel- eller betongpannor?
Svar: Det är egentligen en smaksak. Tegelpannor ger en äldre look, håller längre (uppemot 50-70 år, ibland längre) och kostar lite mer. Betongpannor har många olika utseenden, färger och möjligheter. De har en kortare livslängd (ca 30-40 år) är billigare och kan ge en modernare look på ditt hus. De flesta väljer idag betongpannor pga priset. Har du ett fint gammalt hus och du vill bevara den gamla looken ska du välja ett tegeltak.

FAQ

Vi besvarar vanliga frågor han får höra ofta. Klicka på frågan för att se svaret.
Har du fler frågor är du välkommen att gå med i vår Facebookgrupp ” Bytatak.nu” och diskutera takrenovering där. Du kan även maila dags@bytatak.nu eller Info@bytatak.nu